Wohaaa! Nog maar een kwartier voordat je date/schoonmoeder/vriendin voor de deur staat, en het huis is een zwijnenstal. Met deze slimme tips bluf je je er wel doorheen.

Lekker opgeruimd hier
Pak een boodschappentas of -krat en begin met een rondje door je kamer te rennen: gooi hierin alles wat niet in je huiskamer thuis hoort. Hoe opgeruimder het is, hoe schoner het lijkt. Parkeer het krat in je slaapkamer. Pak daarna een microvezelstofdoek en ren weer een rondje terwijl je alles op ooghoogte afstoft. Vooral je flatscreen, glazen tafel en (hoogglans) kastjes zijn echte stofmagneten.

Zit je goed?
Het kost wel een kwartiertje om met de stofzuiger het bankstel helemaal katten- of hondenhaarvrij te maken. Met een rubberen (schoonmaak)handschoen gaat het een stuk sneller. De haren vormen rolletjes onder het rubber, die je zo van de bank kunt plukken. Zitten er serieuze vlekken in je bank? Gooi er dan snel een grand foulard of sprei overheen.

Heerlijk fris
Ruikt de huiskamer een beetje muf? Gooi de ramen wijd open, en spray wat neutraliserende verfrisser of een huisparfum op de gordijnen en het bankstel. Heb je dat niet in huis, meng dan wat citroensap met water en spray dit rond. Heb je een houten salontafel of eettafel? Spray deze dan royaal in met meubelspray (Pledge Dust & Protect) voor superglans en een heerlijke ouderwetsche geur van boenwas.

Afwas-verdwijn-truc
Als het aanrecht vol afwas staat en de vaatwasser is óók vol, dan moet je de vaat maar tijdelijk ergens anders parkeren. Zet je vette pannen tijdelijk in de oven, of kiep het allemaal in een emmer en zet die in de schuur/in de tuin/op het balkon. Veeg je aanrecht met een nat doekje en maak de spoelbak razendsnel schoon met heet water en wat afwasmiddel. Zuig in een handomdraai de kruimels van de vloer met de kruimelzuiger.

Waar is de wc?
Tot slot maak je nog even het toilet schoon, want stel je voor dat je visite wil plassen. Dat moet wel echt even serieus gebeuren: poets het toilet, het wasbakje, de deurklink en de lichtknop razendsnel met hygiënische wegwerpdoekjes. Giet wat toiletreiniger in de pot, schrob het met de toiletborstel even in en trek door. Spuit wat WC-verfrisser in de lucht.

Ding dong! Wat gezéllig dat je er bent! Wil je koffie?