Wat is het koud he? Zulke temperaturen zijn we hier niet gewend. Daarom geef ik je zes wintertips om deze gure dagen door te komen.

1. Niets zo ellendig als ’s avonds in een ijskoud bed stappen. Mocht je geen kruik of elektrische deken voor handen hebben, gebruik dan de föhn. Met een föhn op de hoogste stand is het bed binnen 30 seconden heerlijk warm.

2. Iedere ochtend vastgevroren ruitenwissers? Dat is eenvoudig te voorkomen door de rubbers af te nemen met (ontsmettings)alcohol. Of doe een paar sokken om de ruitenwissers.

3. Met deze buitentemperaturen stook je je een ongeluk. Dit is dan ook een besparende wintertip: dit is hét moment om je favoriete ovenschotel of pizza te maken. Laat na het koken de deur van de oven open staan. De restwarmte verwarmt de keuken (en met een beetje geluk ook de rest van het huis).

4. Als het ’s nachts flink vriest is de kans groot dat het slot van de auto bevroren raakt. Heb je geen speciale ontdooispray bij de hand, smeer dan een beetje handontsmettingsmiddel op de sleutel. Je zult zien dat het werkt!

5. Er zijn speciale handwarmers verkrijgbaar bij buitensportzaken. Maar je kunt ook eenvoudig zelf handwarmers maken door twee schone sokken te vullen met een schep rijst. Bind de sokken dicht, leg ze 30 seconden in de magnetron en stop deze handwarmers dadelijk in de zakken van je jas.

6. Verkouden? Maak van de douche een doeltreffende stoomruimte. Meng hiervoor 150 gram maizena en 3 eetlepels vics vaporub en 3 eetlepels water. Trek een paar plastic handschoenen aan en kneed het spul goed door elkaar. Druk dit mengsel in een ijsklontjesbakje en laat het een half uur opstijven in de vriezer. Neem bij elke douche een klontje mee en laat het smelten. De vrijgekomen dampen zorgen dat je weer vrij kunt ademen.