Wist je dat je gemiddeld zo’n 50.000 gedachten per dag hebt? Geen wonder dat je het gevoel hebt dat je hoofd vol zit en dat je niks gedaan krijgt. Zelfs als je goed georganiseerd bent, is er nooit één plek waar alles samen komt. Overzicht is ver te zoeken, verbanden zijn lastig te leggen. Een Bullet Journal (BuJo) kan je helpen om alles wat je bezig houdt overzichtelijk bij elkaar te zetten. Het is een dagboek, wensenlijst en takenlijst ineen.
Dat zijn precies de drie zaken die je nodig hebt om grip te krijgen op je leven. Je takenlijst helpt je productief te blijven. Een dagboek helpt je reflecteren. En een wensenlijst helpt je na te denken over je doelen. Door deze drie systemen te combineren in één boekje, kun je veel beter bepalen wat jij belangrijk vindt in het leven. De basis van een BuJo is chronologisch. Je ordent je lijstjes per jaar, maand en per dag. De chronologische volgorde lijkt misschien wat omslachtig, maar blijkt erg nuttig. Het weerspiegelt je denkproces en helpt je om informatie snel terug te vinden. De pagina’s in een BuJo zijn altijd genummerd, met een reden. Op basis van die nummering kun jij de index voorin dit boekje invullen, dit is een overzicht van de inhoud van jouw BuJo. Als je een passage toevoegt die je later graag terug wilt kunnen vinden, dan zet je deze met het juiste paginanummer in de index.
Naast de maand of daglogs kun je ook logs maken op basis van ideeën, notities en aantekeningen rond één onderwerp. Bijvoorbeeld een inspiratiepagina voor de inrichting van je woning of een lijst van boeken die je nog wilt lezen. Je kunt hem ook goed gebruiken om je gewoontes bij te houden (habit tracking) of doelen te stellen. Je kunt bijvoorbeeld een tabel maken met vakjes voor iedere dag van de maand, waarin je bijvoorbeeld invult hoe vaak je hebt gesport. Dagelijks invullen geeft je inzicht in je gewoontes en je zult zien dat het eenvoudiger is om je gedrag te veranderen als je het op papier bijhoudt. Ik vind het zelf prettig om in mijn BuJo bij te houden als mijn kinderen ziek zijn. In de daglogs kun je bijhouden hoe hoog de koorts is, welke medicijnen er genomen zijn en wat er bij de huisarts besproken is. Zo’n ziektelogboek geeft een helder inzicht in ziekteverloop en kan je enorm helpen in gesprek met artsen.
Schrijven gaat lang niet zo snel als typen, en juist die traagheid maakt dat je beter nadenkt over wat je wilt opschrijven. Als het dan eenmaal op papier staat, vind je rust in je hoofd. Het is eigenlijk heel mindful, als een kleine meditatie. Je kunt hier gebruik van maken door iedere dag 10 minuten vrij te maken voor bullet journaling. Een momentje van rust, iedere dag weer.