Een vriezer heeft niet veel onderhoud nodig, maar jaarlijks ontdooien is wel belangrijk. Doe je dit niet, dan wordt de ijsafzetting in de vriezer steeds dikker en zal het apparaat minder goed werken.

Maak de vriezer leeg, trek de stekker uit het stopcontact en zet er een bak kokend heet water in, zodat het ijs sneller smelt. Plaats een lekbak voor de vriezer en zorg dat de uitloop in de bak uitkomt. Vaak is de uitloop een rubberen slangetje of een pijpje dat je naar buiten kunt trekken.

Gebruik een plastic spatel om het ijs los te steken. Dus géén plamuurmes of schroevendraaier, daarmee kun je de wanden zo beschadigen dat je vriezer onbruikbaar wordt.

Als de vriezer helemaal ontdooid is kun je de wanden reinigen met een microvezeldoekjes en een sopje van warm water en soda. Soda geeft geen geur af en het desinfecteert het oppervlak.

Droog de vriezer met een schone theedoek en steek de stekker weer in het stopcontact. Stop de etenswaren er pas weer in als de vriezer helemaal op temperatuur is.