1. Een witte kunststof snijplank kan lelijk verkleuren onder invloed van gekleurde etenswaren zoals tomaat, kerrie of granaatappel. Schobben met een schuurmiddel is niet aan te raden, omdat dit kleine krasjes veroorzaakt in de snijplank, waar bacteriën in kunnen groeien.

2. Wat wel werkt is schoonmaken met citroen. Deze citrusvrucht bevat een stofje onder invloed van (zon)licht een blekende werking heeft. Zo bleekt u zonder schrobben de vlekken uit de snijplank.

3. Knijp het sap van een halve citroen uit over de snijplank. Verspreid het citroensap over de verkleurde delen van de snijplank.

4. Leg de snijplank buiten in de zon. Minstens een uur, liever nog de hele dag, tot de verkleuring verdwenen is. Bij zeer donkere of oude vlekken kan het nodig zijn om de behandeling nog een keer te herhalen. Was de snijplank met heet water met wat afwasmiddel.

5. Hebt u geen kunststof maar een houten snijplank? Strooit u er dan naast citroensap ook een hand zout overheen. Na deze behandeling is het hout ook ontdaan van schadelijke bacteriën en ongewenste geuren.