De handafwas

  1. Het beste afwasmiddel? In de laatste test van de consumentenbond eindig Dreft Extra Hygiëne (€2,15) bovenaan. Voor een normale vaat hoef je er heel weinig van te doseren. De beste koop is W5 Power Green (€0,79 ) van de Lidl. Het is sterk en één van de goedkoopste middelen.
  2. Is een theelepel écht genoeg? Inderdaad, een theelepel afwasmiddel is genoeg voor een normale vaat. Met meer afwasmiddel kun je niet noodzakelijk meer vaat afwassen. Doe het afwasmiddel in een doseerpompje en uw fles gaat veel langer mee.
  3. Wanneer moet het sop ververst worden? Hoe minder schuim er op het water ligt, hoe minder werkzame stoffen actief zijn.  Dus verschonen als het schuim verdwijnt of het water vies is.
  4. Voorspoelen? Om te voorkomen dat het sopje erg vuil wordt, is voorspoelen van de vaat aan te raden. Niet al te vuile vaat kunt u met koud water voorspoelen.
  5. Zuinig? Een zuinige vaatwassser scoort ongeveer even goed als de gemiddelde afwas met de hand, aldus Milieucentraal. Het milieuvriendelijkste scenario is een zuinige A+++ vaatwasser met een gedeeltelijke hot fill aansluiting op warm water uit een zonneboiler.