1. Koel een hete geëmailleerde gietijzeren (braad) pan altijd enkele minuten af voordat u hem in warm zeepwater grondig afwast. Gebruik geen agressieve of bijtende schoonmaakmiddelen. Spoel en droog de pan vervolgens af.
  2. Dompel de hete pan niet onder in koud water: dit kan een thermische schok veroorzaken waardoor het email kan barsten of beschadigd raken. Als er voedselresten achterblijven, vul de pan dan met warm water en wat afwasmiddel, laat weken en was daarna af.
  3. Verwijder hardnekkige aanbaksels met een nylon of zacht schurende sponsje of een borstel. Gebruik geen metalen pannenspons, dit kan het email beschadigen. U kunt hiervoor prima een melamine (wonder)spons of een afwaskwast gebruiken.
  4. Pannen met integrale gietijzeren handgrepen, bakelieten handgrepen of roestvrij stalen knoppen mogen ook in de vaatwasser. Maar let op: door constant afwassen in de vaatwasser kan het email mat worden. Dit kan geen kwaad en zal geen afbreuk doen aan het kookresultaat.
  5. Laat de pan in de vaatwasser volledig drogen of droog hem zelf af met een theedoek voor u hem wegzet.