De tijden van overvloed zijn weer aangebroken, Sinterklaas en Kerstmis staan garant voor een tsunami aan cadeautjes en kerstpakketten. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat twee derde van de mensen al het gevoel heeft dat ze te veel spullen hebben. Wat doe je er aan?

Radicaal ruimen
Dit is het ideale moment om eens flink op te ruimen, zodat je na de feestdagen niet nóg meer spullen hebt. Ook mijn kinderen doen mee: ze selecteren speelgoed waarmee ze niet meer spelen en doneren dat aan asielzoekersopvang. Ook mesten we de kledingkasten uit, kijken kritisch naar de boekenvoorraad en trekken de keukenkastjes leeg. Dat geeft lucht.

Liever naar de film
Probeer dit jaar eens een verlanglijstje te maken waar geen tastbare spullen op staan, maar activiteiten of ervaringen. Dat neemt geen ruimte in en je houdt er een leuke herinnering aan over. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat ervaringen je meer geluk opleveren dan spullen. Denk aan theater, film, sauna, een etentje, een workshop of een bloemenabonnement.

Dat had je nou niet hoeven doen
Hoe goedbedoeld ook, sommige cadeautjes slaan de plank volledig mis. Zit je na de feestdagen in je maag met een set steakmessen (terwijl je vegetariër bent) of een hopeloos oubollig geborduurd tafelkleed? Doe dan niet wat de meeste mensen doen; uit schuldgevoel cadeautjes bewaren. Je hebt er niets aan als zo’n cadeau ligt te verstoffen in je kast. Dus: weggeven of ruilen via www.ruilen.nl of www.swoppa.nl of verkopen via marktplaats.

Ontspullen, het boek
wallman_ontspullenHoe zorg je ervoor dat je niet verleid wordt om steeds meer spullen te vergaren? Trendwatcher James Wallman heeft het antwoord. In zijn boek Ontspullen beschrijft hij inspirerende alternatieven, die ook nog eens (bijna) gratis zijn. Ontspullen bevat een combinatie van psychologische inzichten, aansprekende voorbeelden en praktische tips voor een gelukkiger leven met minder spullen.

HEBBEN? Laat me hieronder bij de reacties weten waarom jij dit boek nodig hebt, en misschien krijg jij dit gratis – gesigneerde!- exemplaar nog vóór de kerst thuis gestuurd.