Rond de Kerst barst de koelkast bijna uit zijn voegen van de boodschappen. Met deze praktische inruimtips haal je het maximale uit je koelkast en zorg je dat al dat lekkers optimaal gekoeld blijft. 

Dit hoeft er niet in
Overvolle koelkast? Waarschijnlijk liggen er zaken in die helemaal koud bewaard mogen worden. Eieren mógen in de koelkast, maar het hoeft niet. En wist jij bijvoorbeeld dat tomaat liever niet in de kou ligt? Net als zoete aardappelen, courgette, aubergine, paprika en komkommer. Door de lage temperatuur treedt bederf op, waardoor de celstructuur wordt aangetast en groente melig wordt. Je kunt ze beter op een donkere, iets koele plaats bewaren. Ook exotische fruitsoorten als ananas, mango, guave, papaja en meloen kun je beter niet de koelkast bewaren.  Dit  geldt echter niet voor alle exoten:  granaatappel, kaki, litchi en okra mogen juist weer wél koud bewaard worden.

Beter opbergen
Met de juiste indeling kun je je etenswaren al gauw een paar dagen tot soms zelfs een paar weken langer bewaren. De bovenste plank is het minst koud, ideaal voor het bewaren van (Franse) kaas. Als kaas te koud ligt, droogt deze namelijk uit. Maar let op: bij koelkasten met een vriesvak bovenin is de bovenste plank juist het koudst. Daar bewaar je kliekjes en rauw vlees, vis en gevogelte. Op de middelste plank kun je vleeswaren, gebak en zuivelproducten kwijt. De temperatuur van de deur schommelt nogal, prima voor sambal, frisdrank, sausen, dressings en medicijnen. De groentelade is niet zo koud doordat de glasplaat erboven kou tegenhoudt.  Het is – wat een verrassing-  de meest geschikte plek voor het bewaren van groenten en fruit.

Hoe hoger de stand, hoe kouder
Hoe voller de koelkast, hoe meer tijd het kost om alles op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Draai temperatuurknop  daarom tijdelijk een tandje hoger na het inladen van de Kerstboodschappen. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de koelstand dus hoe lager de temperatuur. Tussen de vier en zeven graden Celsius wordt de groei van bacteriën en schimmels het best geremd: vier graden is ideaal.

Frisse visjes
Bewaar vis niet langer dan een dag, hooguit twee, op de koudste plank. Staan er deze Kerst oesters op het menu? Je kunt ze in een open doosje, bedekt met een vochtige theedoek, twee dagen bewaren. Mosselen kun je op de koudste plank vier tot zes dagen bewaren. Na het koken zijn mosselen nog drie dagen houdbaar.

Pas op, wild!
Wild is nogal gevoelig voor bederf. Het is dus zaak om je konijntje of reerug dadelijk na de aankoop in de koelkast te leggen. Wild kan in een koude koelkast ( maximaal vier graden) twee dagen bewaard blijven. Bij voorverpakt vlees moet je de uiterste gebruiksdatum in de gaten houden. Daarna is het verstandiger om het vlees weg te gooien. Gebakken of gekookt is wild maximaal vier dagen houdbaar.