Januari vraagt om een frisse start, tijd om de decemberspullen op te ruimen en de restjes te recyclen. Wel zo goed voor mens en milieu.

Kerstboom
Heb je de kerstboom nog niet aan de straat gezet? Mooi, want je kunt de takken prima recyclen. Ze hebben een isolerende werking en bieden daarmee een uitstekende bescherming voor tuinplanten tijdens de vrieskou. Knip alle takken van de boom met een heggenschaar en bedek daarmee de planten als het vriest. Je kunt de dennentakken ook gebruiken als basis voor de composthoop. Leg de dennentakken in combinatie met andere takken op de bodem, zo creëer je een uitstekende luchtcirculatie.

Cadeautjes
Hoe goedbedoeld ook, sommige cadeautjes slaan de plank volledig mis. Zit je na de feestdagen in je maag met een set steakmessen (terwijl je vegetariër bent) of  een hopeloos oubollig geborduurd tafelkleed? Doe dan niet wat de meeste mensen doen; uit schuldgevoel cadeautjes bewaren. Je hebt er niets aan als zo’n cadeau ligt te verstoffen in je kast. Bedenk of je mensen in je omgeving kent die je wèl blij kunt maken met deze miskoop en geef het zo snel mogelijk weg. Of doe er een plakkertje op met de naam van degene aan wie je het wilt geven en bewaar het tot hun verjaardag. Andere opties: ruilen via www.ruilen.nl of www.swoppa.nl.

Restjes drank
Je hebt een paar eetlepels amandellikeur gebruikt voor de tiramisu, en nu zit je met de rest van de fles in je maag. Om te voorkomen dat je volgend jaar kerst dezelfde plakkerige fles uit de kast moet pakken, kun je er beter een paar lekkere cocktails van maken op je nieuwjaarsborrel! Bijvoorbeeld een Amaretto Sunrise Crush: 40 ml Amaretto,  120 ml jus d’orange,  20 ml grenadine,  10 ml citroensap en 6 ijsblokjes enkele seconden mengen in de blender. Serveren in een cocktailglas. Deze en andere spannende cocktails vind je op de website www.cocktailz.nl

Lege flessen
Staan er nog wat lege wijnflessen van het nieuwjaarsfeest? Niet weggooien, je kunt er een pracht van een lamp mee knutselen. Daarvoor haal je de bodem uit de fles, zodat je een fitting met snoer erin kunt doen. Dat doe je zo: doop een draad in nagellakremover, en bind deze om de fles. Hou de fles met het draadje boven een vlam en draai deze totaal in ongeveer 10-15 seconden. Dip de fles vervolgens in een bak met ijskoud water. De fles breekt precies daar waar het touwtje zat.

Kerstkaarten
Hoewel steeds meer mensen kerstkaarten online versturen, heb je vast nog een aantal papieren kaarten gekregen.  Als je het zonde vindt om ze allemaal in de papierbak te kieperen, kun je ze natuurlijk altijd recyclen. Kies de mooiste kaarten uit en knip de voorkant er af. Met een pak dubbele blanco kaarten, een schaar en wat lijm tover je in geen tijd je oude kaarten om in een hoogst persoonlijke kerstkaart. Ook leuk als origineel menukaartje voor het diner volgend jaar!