Buiten lonkt het zonnetje, maar binnen ligt er nog een berg huishoudelijke klusjes op je te wachten. Hier zijn vier goede redenen om er toch aan te beginnen.

Fijn voor je brein
Tijdens het uitvoeren van simpele taken, zoals afwassen, kun je eenvoudig je gedachten de ruimte geven om af te dwalen. Je zou denken dat je hersenen dan zo’n beetje uitgeschakeld zijn, maar recent onderzoek wees uit dat een deel van je brein tijdens dagdromen over jezelf nadenkt. Het schijnt de ultieme manier te zijn om lessen die in het verleden zijn geleerd een plaats te geven in je plannen voor de toekomst.

Beter functioneren
De Amerikaanse psycholoog Leonard Martin heeft ontdekt mensen veel beter functioneren als ze direct een reactie krijgen of resultaat zien, bijvoorbeeld na het doen van een huishoudelijk klusje. In de oertijd had alles wat we deden een direct resultaat, zoals jagen en hutjes bouwen. Tegenwoordig is het resultaat van je inspanningen meestal helemaal niet zichtbaar, of ligt de beloning in de verre toekomst. Dat geeft weinig bevrediging. Door simpele klussen te doen met direct resultaat, ga je je volgens Martin beter voelen.

Depressie bestrijden
Beweging (hoe klein ook) heeft een positief effect op neurotransmitters die je humeur verbeteren. Poetsen verlaagt ook het niveau van het stresshormoon cortisol. Door het regelmatig uitvoeren van huishoudelijke klusjes kun je ook depressie bestrijden en Alzheimer langer uitstellen.

Meer energie!
“Je komt beter in je vel te zitten als je taken afwisselt”, vertelt energiecoach Meijke van Herwijnen. “Mensen werken tegenwoordig bijna de hele dag met hun hoofd, daar worden je hersenen moe van” legt Meijke uit. “Door denkwerk af te wisselen met een doe-klus, bijvoorbeeld iets huishoudelijks, krijg je veel meer energie. Bijkomend voordeel is, dat je je in een schone en overzichtelijke omgeving veiliger voelt. Oermensen hadden een grotere overlevingskans in een overzichtelijke omgeving, ons brein vindt dat overzicht nog steeds erg prettig.”